contactus opt

Farsangi hidegtál

A farsang egy hosszabb időszak, pontosan a vízkereszttől (január 6) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó periódus elnevezése. Nem köthető keresztény ünnephez, inkább népi hagyományokból gyökeredzik. Nagy vigadalmak, mulatságok, bálok és népi ...

Céges záró vacsora

A vállalatok részéről - nagyságtól vagy profiltól függetlenül – általában minden év decemberében megrendezésre kerül egy céges záró vacsora, ami több szempontból is fontos a vezetőknek és munkatársaknak egyaránt.

Egy céges záró vacsora elsődleges célja, ...

Kiszállítás, házhozszállítás

Céges rendezvény, állófogadás, meglepetés buli, esküvő, legénybúcsú, születésnap, névnap, gyerekzsúr, szalagavató, ballagás, karácsony, szilveszter vagy csak egy baráti összejövetel?

Ha étel rendelés, akkor válassza bizalommal a HIDEGTÁLKIRÁLYT!

...
A rendelés menete

Nálunk regisztráció nélkül is leadhatja a rendelését és csak 1 percet vesz igénybe!

Termék kiválasztása

Válassza ki a vásárolni kívánt terméket webáruházunkban. 

Itt különböző információkat láthat az adott termékről. Válassza ki a termék ...

GYIK

A Hidegtálkirály telefonos ügyfélszolgálata reggel 8 órától este 18 óráig érhető el, a hét minden napján.

Milyen időintervallumban szállítjuk ki a megrendelt termékeket?

Az év 365 napjában 8 és 18 óra között.

Megoldható egyéb időpont is?

Igen! ...

Gluténérzékenység

 

A gluténérzékenység napjainkban egyre nagyobb problémát okoz, mivel a népesség jelentős hányadát érinti ez az egészségügyi rendellenesség.

A glutén a búza, az árpa és a rozs magjában található agresszív fehérje, ami nagyon sok embernél autoimmun ...

Szalagavató

 

A szalagavató a diákok életében az egyik legmeghatározóbb esemény, áttételesen ugyan, de valójában a gyermekkor végét jelenti.

A szalagavató hagyománya összefonódik a ballagással, ami Selmecbányáról indult ki. Ott búcsúztak először a diákok az ...

Ballagási hidegtálak

"Régi harcok, régi kopott könyvek

Derû, mosoly, néha fájó könnyek

Múlik minden, suhannak az évek

Búcsút intünk fájó diákévek."

(Hemingway)

A Ballagás története

 

A ballagás hazánkban a XIX. század második felében kezdődött. 

Egy ...

Diplomaosztó

 

A diplomaosztó ünnepség az a szertartás, melyet az adott felsőoktatási intézmény szervez, hogy végzős hallgatói ünnepélyes keretek között vehessék át diplomájukat.

Ebből adódóan a családok életében óriási eseménynek számít gyermekük diplomaosztó ...

Nőnap

A Nőnap ünneplésének egyetlen hátránya – akár céges, akár otthoni ünneplésről van szó -, hogy a nőket nem lehet bevonni az előkészületekbe. Így a lehetőségek beszűkülni látszanak, ennek ellenére nincs ok az elkeseredésre.

Hidegtálrendeléssel, házhoz ...

Valentin-nap

Szent Valentin a szerelmesek védőszentje. Megünneplésére világszerte minden évben február 14. napján kerül sor. A Valentin nap megünneplése ma már hazánkban is elterjedt szokás.

Magyarországon csak a XX. század legvégén vált ismertté a Valentin nap, ...

Eljegyzés

 

Az eljegyzés két ember között a közös házasságukra tett ígéretet jelöli. Legtöbbször az eljegyzés után – bizonyos idő elteltével – sor kerül az esküvőre.

Napjainkban már csupán szokásként él az eljegyzés szertartása, hiszen semmilyen törvény nem ...

Esküvő

Napjainkban egyre gyakoribb megoldás esküvő alkalmával a násznép vendégül látása hidegkonyhai megoldással. A hidegtál és saláta nem csak alkalomhoz illően elegáns, de friss, egészséges, és sokféle ízlést képes egyszerre kiszolgálni.

Az esküvő egy jogi ...

Anyák napja

Az anyák napja az egyik legkedvesebb ünnep az évben. Globálisan szinte mindenhol megünneplik.

Hazánkban az anyák napja május első vasárnapján van. Ilyenkor illő az édesanyákat felmenteni a szokványos házimunkák alól. A gyerekek és az édesapa karöltve ...

Húsvéti hidegtálak

A húsvét a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepe, mely alkalommal a hívők Jézus feltámadását ünneplik.

A Biblia szerint Jézus megváltotta az emberiség összes bűnét a kereszthalál által, majd a halál felett is győzedelmeskedett a feltámadásával. Ezt ...

Pünkösd

A pünkösd keresztény ünnep, mely napon a hívők a Szentlélek kiáradását ünneplik meg. Minden évben húsvét után a 7. vasárnapon és hétfőn kerül megünneplésre.

A katolikus hit szerint a pünkösd jelenti a húsvéti misztérium beteljesedését. Éppen ezért a ...

Márton nap

A Márton nap kifejezetten magyar ünnep, november 11-én tartandó. Napjainkban a november 11-éhez legközelebb eső hétvége a Márton napi vásárok és programok időszaka.

Hagyományosan a Márton nap az adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor nem csak ...

Mindenszentek

A mindenszentek ünnepe és a halottak napja sok ember számára összemosódik, mivel egymást követő napokon van, november 1-én és 2-án.

Mindenszentek napja hagyományosan november első napja, ez az összes üdvözült lélek ünnepe, továbbá azokat a szenteket ...

Mikulás

Mikulás napja december 6-án van, mint ahogy azt minden gyermek nagyon jól tudja, hiszen aznap reggelre ébredve megtalálják az ajándékaikat, amit a Mikulás hozott számukra.

Napjainkban a Mikulás a legenda szerint Lappföldön él. Minden évben ...

Karácsony

A karácsony a keresztények számára Jézus születésének ünnepe, ám nem csak a vallásos emberek számára fontos ez az időszak, hiszen az egész világ a szeretet ünnepeként éli meg. A karácsony globálisan a legjelentősebb, a legszélesebb körben megült ünnep.

...
Karácsonyi ételek és szokások

A karácsony nem csupán egyetlen ünnepet, hanem egy egész ünnep-sorozatot jelöl, melyről a legtöbb embernek a szeretet, a vendégjárás, az ajándékozás és az evés-ivás jut eszébe.

Van néhány karácsonyi szokás, ami évszázadokon keresztül fennmaradt. Ilyen ...

Szilveszter

A szilveszter a világ nyugati felén minden ember számára az év lezárását és az új év kezdetét jelöli, mely köré hagyományok sora kötődik.

Az év utolsó napja, egyben az év zárása a szilveszter elnevezést I. Szilveszter pápa után kapta, aki a IV. ...

Üzleti vacsora illemtana

Az üzleti ebéd vagy vacsora régóta hagyományosan bevett szokás üzletfelek között, mely alkalmat ad a kapcsolatok megalapozására, illetve konkrét szerződések megbeszélésére.

Egy üzleti vacsora mindenképpen előzetes tervezést kíván, főként a vacsorát ...

Rendezvények, események, party szervíz, catering

Rendezvények, különleges események, esetleg saját házi buli, vagy céges parti, évzáró? Sok éves tapasztalat a party szervíz, catering terén.

Önnek a HIDEGTÁLKIRÁLYRA van szüksége!

Friss hidegtálak, saláták óriási választéka található meg kínálatunkban. ...

Halotti tor

Halotti tor alkalmával válassza a vendéglátás legkényelmesebb és legegyszerűbb módját, rendeljen hidegtálat házhoz szállítással.

A javaslat oka roppant egyszerű. Halotti tor előtt a család kimerült a lelki bánat és a sok ügyintézés miatt. A halotti ...

Bankkártyás fizetési tájékoztató:
simple logo opt
visa mc amex simple opt
Az online bankkártyás fizetést fejleszti és üzemelteti:
otpmobil opt

erzsebetutalvany

 
 
 

 

A gluténérzékenység napjainkban egyre nagyobb problémát okoz, mivel a népesség jelentős hányadát érinti ez az egészségügyi rendellenesség.

A glutén a búza, az árpa és a rozs magjában található agresszív fehérje, ami nagyon sok embernél autoimmun reakciókat vált ki. Sajnos azok sincsenek biztonságban, akik egyelőre tünetmentesek, mert olykor csak évek múltán fedezhető fel a baj, és sok esetben akkor sem a glutént jelölik meg elsődleges kiváltó okként.

A gluténérzékenység súlyos tünetei a lakosság mindössze 2%-ánál jelentkeznek, ám potenciálisan az emberek 60%-a válhat ennek az alattomos fehérjének az áldozatává.

Gluténérzékenység immunológiai reakciója

A gabonákban lévő agresszív fehérje, illetve annak a gliadin része váltja ki a szervezet immunológiai reakcióját.

Elsősorban a bélnyálkahártyát károsítja a glutén. Ez a károsodott állapot megakadályozza a szükséges tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Ebből adódóan a gluténérzékenység következő fázisa a hiánybetegségek kialakulása.

Tünetek és vizsgálatok

A gluténérzékenység tünetei sajnos sok más rendellenesség tüneteivel összetéveszthetők, ezért a legkisebb gyanú esetén is érdemes kivizsgálást kérni.

A gluténérzékenység leggyakoribb tünetei a puffadás, hasmenés, rendszeres hasfájás, indokolatlan fogyás. A tünetek jelentkezésének különböző fokozatai vannak. Előfordul, hogy a tünetek annyira enyhék és kevéssé látványosak, hogy az ember nem figyel fel rá, holott az enyhe tüneteket produkáló állapot ugyanolyan veszélyes, mint a látványos változás. További tünetek lehetnek az ekcémás bőrviszketés, sápadtság, krónikus fáradtság.

Amennyiben a tünetek és a kórtörténet nem ad egyértelmű eredményt, akkor a gluténérzékenység kimutatására két vizsgálat áll rendelkezésre, a szövetvizsgálat és a vérvizsgálat.

Az első mindig a vérvizsgálat, mely során a vérplazmában antitesteket keresnek, majd a vérvizsgálat megerősítése érdekében elvégeznek egy szövetvizsgálatot, mely szövetet a vékonybélből veszik biopsziás mintavétellel.

Amennyiben a vizsgálatok összessége megerősíti az eredeti feltevést, akkor valóban gluténérzékenység áll fenn, melyre fontos odafigyelni annak érdekében, hogy ne jelenjenek meg a társult betegségek.

Hiányállapotok és társult betegségek

Amennyiben a gluténérzékenység titokban marad, tehát a szenvedő fél önmaga sem tud róla, akkor ez hiányállapotokhoz, hosszabb idő után társult betegségekhez vezet.

Leggyakoribb hiányállapotok, melyek a gluténérzékenység révén alakulnak ki, a vérszegénység, csontritkulás, gyermekeknél a növekedésben való visszamaradás.

A gluténérzékenység leggyakoribb társult betegségei a pajzsmirigy problémák, az I. típusú cukorbetegség, meddőség és rákos daganatok kialakulása. Ezek a társult betegségek gyakoribbak, mint gondolnánk. Ezért ki nem mutatott gluténérzékenység esetén is érdemes diétát bevezetni étrendünkbe.

Gyógymód gluténérzékenység ellen

Jelenleg az egyetlen ismert és bevált módszer gluténérzékenység ellen az elkerülés, tehát a gluténmentes táplálkozás.

A gluténérzékenység nem szüntethető meg, nem létezik olyan kezelés, mely véget tud vetni ennek az állapotnak. Éppen ezért a gluténérzékenység tünetei csak úgy kerülhetők el, ha tartjuk a megfelelő diétát egész életünk során.

A gluténmentes diéta hatalmas előnye, hogy a gluténérzékenység révén kialakult társbetegségek ily módon visszahúzódhatnak, a szervezet fizikai állapota javulhat.

Mivel napjainkban a gluténérzékenység ilyen óriási méreteket öltött, ezért a hidegkonyha is hatalmas változásokon ment keresztül. A Hidegtálkirály konyhájában külön kategóriát hoztunk létre a gluténérzékenység tüneteitől szenvedők számára. Ma már rendelhetők nálunk is a gluténmentes hidegtálak, így a hidegtál előnyeiről Önnek és vendégeinek sem kell lemondania.

Nézzen körül gluténmentes hidegtál kínálatunkban!

 

Scroll to top

Bankkártyás fizetési tájékoztató:
simple logo opt
visa mc amex simple opt
Az online bankkártyás fizetést fejleszti és üzemelteti:
otpmobil opt